Ostatnia aktualizacja: 29 kwietnia, 2022 r.

Fundacja Białystok Biega od wielu lat organizuje największe imprezy biegowe w północno – wschodniej Polsce. Nasze wydarzenia cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem biegaczy i zawsze przyciągają rzesze chętnych do uczestnictwa.

Tak duże przedsięwzięcia nie są możliwe bez wsparcia Wolontariuszy. Każdego roku pomaga nam ponad 300 wolontariuszy w różnym wieku!

Z przyjemnością w naszym gronie przywitamy również Ciebie:)

Jeżeli jesteś gotowa/gotowy wesprzeć największe imprezy biegowe wschodniej Polski, jeżeli kochasz sport i niepowtarzalną atmosferę dużych imprez sportowych, chcesz poznać nowych ludzi lub po prostu kochasz pomagać – zgłoś się do nas!

Udział w wolontariacie to szansa na zdobycie nowych, ciekawych doświadczeń. To szansa na udział w przygotowaniach i aktywnym uczestnictwie w ciekawych imprezach sportowych.

Doświadczenia takie mogą być bezcenne dla wielu ochotników, którzy będą mogli zdobyte umiejętności wykorzystać w swoim życiu prywatnym i zawodowym.

Zostań Wolontariuszem!

Poszukujemy chętnych osób w wieku od 13 lat do… w zasadzie górnej granicy nie ma. Zadania, które czekają na wolontariuszy są bardzo różne, czasami różnią się także w zależności od biegu. Postaramy się wspólnie z Tobą dopasować zadania do Twojego wieku i predyspozycji.

Główne obszary działań wolontariuszy:

• Biuro zawodów – to właśnie w biurze zawodów wszyscy biegacze odbierają swoje pakiety startowe. Do wolontariuszy w biurze należy m. in. przygotowywanie i wydawanie pakietów startowych, wydawanie koszulek, udzielanie odpowiedzi na pytania biegaczy (wiek wolontariuszy: od 15 lat)
  • Depozyt  – w tym obszarze wolontariusze przyjmują, oznaczają, sortują i wydają rzeczy zostawione przez biegaczy na czas biegu (wiek od 13 lat)
  • Strefa Start/meta – do wolontariuszy pomagających w strefie startu należy pomoc na samym początku biegu, najczęściej w odpowiednim ustawieniu biegaczy. Na mecie wolontariusze pomagają w budowaniu całej strefy, sortują wszystkie rzeczy, które dostają biegacze po ukończeniu biegu, a są to najczęściej: medale, woda, izotonik, owoc /w zależności od biegu/. Ponadto w tym obszarze czasami znajduje się strefa z jedzeniem dla biegaczy. To właśnie ci wolontariusze pomagają w wydawaniu i obsłudze startujących (wiek od 13 lat)
  • Punkt żywieniowy na trasie – niezmiernie ważny element każdego biegu długodystansowego. W tej grupie wolontariusze częstują biegaczy wodą, izotonikami, czasami jedzeniem – jest to uzależnione od biegu (wiek od 13 lat) – ten obszar nie jest dostępny na wszystkich biegach
  • Grupa do zadań specjalnych – w tej grupie zadaniowej wolontariusze pomagają w bardzo różnych zadaniach: wieszają banery, flagi, pomagają w przenoszeniu różnorodnych rzeczy. Pomagają także w budowaniu strefy startu i mety. W tej grupie odnajdzie się każdy 🙂 (wiek od 14 lat)
  • Obsługa trasy biegu – bardzo ważna funkcja. Z jednej strony wolontariusze dbają o bezpieczeństwo biegaczy, informują pieszych i kierowców o trwających zawodach. Z drugiej strony mogą służyć biegaczom wskazaniem kierunku biegu. Pilnują również, żeby żaden z biegaczy nie skrócił przypadkowo trasy biegu (wiek od 16 lat)

Po zakończonej współpracy wolontariusze Fundacji Białystok Biega otrzymują zaświadczenia (z wyszczególnioną ilością godzin) i opinie o współpracy. Dokument taki jest ceniony i coraz częściej stanowi uzupełnienie CV.

Rejestracja Logowanie